“Jag är en MED-människa som gör NÅGOT istället för INGET.”

FB-flödet fylls mer och mer med inlägg om “varför ingen bryr sig om hemlösa i Sverige”, “varför reagerar ingen på barnen som svälter i Afrika” med flera. Ni fattar.
Å ena sidan är det skillnad på AKUT, KRIS och KATASTROF.
Å andra sidan, varför måste det ena utesluta det andra?

Sedan 1999 har jag varit fadder för ett barn genom PLAN. De ser till att mitt månadsbidrag kommer till störst nytta och det har inneburit fyra olika hörn av världen under dessa år. Där är utbildning och hjälp på plats det vanligaste arbetssättet. För några år sedan fick vi som hade fadderbarn i Sudan veta att hjälpen inte nådde fram pga översvämningar och att våra pengar lades på hög i väntan på att området blev tillgängligt för PLAN:s fortsatta arbete. Pengarna skulle gå till de saker som behövdes först t ex filtar, tält, vatten osv. Med andra ord, situationen hade förändrats och då förändrades även handlingsplanen till att passa med verkligheten.
Vattnet sjönk undan, katastrofläget upphörde och det blev vardag igen. PLAN:s arbete återgick till normala rutiner och mina pengar har hela tiden gjort nytta där de behövts mest. Mina och ALLA ANDRA som är månadsgivare. Många bäckar små…

Att stötta PLAN utesluter inte att jag varje år ger tid- och penga-bidrag tillMusikhjälpen som punktmarkerar och lyfter olika ämnen varje år, t ex Din musik stoppar malaria (-09), barnen i slummen har rätt till rent vatten (-12) och Hjälp oss stoppa spridningen av HIV (-14). Detta är också frågor som är viktiga för världen och ger mig en möjlighet att bidra lite grann i ett större sammanhang.

Fast det betyder inte att jag inte bryr mig eller inte reagerar på det som händer i Syrien! Den massinformation som väller in över oss i alla medier behövs för att vi ska vakna och faktiskt göra “något”. Om det sen är att samla in pengar i just detta nu genom ‪#‎jagdelar‬, göra som den föräldrarlediga mamman som Sveriges Radio P4 Radio Malmöhusintervjuade där hon igår tillbringade dagen med att köra familjer från Malmö Central till Best Westen-hotellet på Jägersro eller att öppna sitt hem och låta flyktingar bo hemma hos sig – vad spelar det för roll? Det viktigaste är att inte VARA PASSIV!!!
Passiviteten är den värsta, farligaste och mest avskyvärda formen av att vara MOT-männsika istället för MED-männsika!!!

“Jag är en MED-människa som gör NÅGOT istället för INGET.”

Vem är du?

Pia 150909 kl 14:35

Jag stödjer #scouterstöttar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s